Εκμέκ Καταϊφι: Οι συνταγές των σεφ!

Οι συνταγές για εκμέκ καταϊφι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές. Μετά από πολύ ψάξιμο αποφάσισα να σας πω την αγαπημένη μου. Αυτή η συνταγή είναι από το περιοδικό «Γλυκές ιστορίες» , εμπνευσμένη από τον Θοδωρή Μωυσίδη και η ιδιαιτερότητα της βρίσκεται στην κρέμα τριαντάφυλλο που περιέχει.

Υλικά:

  • 1 πακέτο καταϊφι
  • 200γρ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο
  • 700γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 300γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι:

  • 500γρ. νερό
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι

Για την κρέμα Τριαντάφυλλο:

  • 1.500 γρ.  γάλα
  • 160γρ. ζάχαρη
  • 170γρ. corn flour
  • 50γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 10ml ροδόνερο
  • 4 αυγά

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψί.

Αφού «μαδήσουμε» το καταϊφι, το στρώνουμε στο ταψί και το βρέχουμε  με το βούτυρο.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει περίπου 40′-45′.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη προσθέτοντας το χυμό και τις φλούδες του λεμονιού. Μόλις ξεκινήσει να βράζει μετράμε 5΄και το κατεβάζουμε από την φωτιά.

Αφού έχει ετοιμαστεί το καταϊφι και έτσι όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με προσοχή σιγά σιγά με το επίσης ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε για 2 ώρες να απορροφήσει και να κρυώσει.

Για την κρέμα τριαντάφυλλο:

Βάζουμε στη φωτιά την ζάχαρη, το corn flour και το γάλα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα.

Αφού πήξει και γίνει χλιαρή προσθέτουμε το βούτυρο, το ροδόνερο και ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Στρώνουμε την κρέμα στο καταϊφι και αφού το τυλίξουμε με μεμβράνη το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει σαν σαντιγί και γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκού.

Χτυπάμε τα φιστίκια Αιγίνης στο multi και στολίζουμε το γλυκό.

Εκμέκ Καταίφι

Εδώ θα βρείτε κι άλλες συνταγές:

Καταϊφι εκμέκ  του Βασίλη Καλλίδη

Σπιτικό Εκμέκ Καταϊφι από την Ρένα Αλεξίου

Εκμέκ Καταϊφι Στο Ποτήρι από τον Σπύρο Αρτελάρη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s