Γαλακτομπούρεκο αλλιώς…

Για μένα το γαλακτομπούρεκο είναι μια συνταγή που δεν πρέπει να την πειράζεις. Είναι αμαρτία πως να σας το πω…

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν και αντίθετες απόψεις θα σας πω δύο παραλλαγές του:

Σοκολατένιο Γαλακτομπούρεκο:

(Gastrotourismos)

Υλικά:

  • 2 κουβερτούρες (250γρ.)img2333-660
  • 1 lt γάλα
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  •  6 αυγά
  • ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  •  50 γρ. βούτυρο
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • βούτυρο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:

  • 1½ ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Ρίχνετέ το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί λίγο.

Προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
Ρίχνετε και τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού.
Χτυπάτε τα αυγά με το σύρμα και τα ρίχνετε και αυτά πριν αρχίσει και ζεστάνει πολύ το γάλα.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Όταν δέσει η κρέμα αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα και ανακατεύετε να ομοιογενοποιηθεί.

Γαλακτομπούρεκο με τυρί κρέμα:

(απο τις γλυκές αλχημείες)

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούσταςΓαλακτομπουρεκο Παρλιαρου
  • 250 γρ. βούτυρο

για το σιρόπι:

  • 500 γρ.  ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 20 γρ. γλυκόζη (μία κουταλιά της σούπας)

για την κρέμα:

  • 700 γρ. γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 160 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 120 γρ. κορν φλάουερ
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 600 γρ. τυρί κρέμα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους).

Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.

Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας μέχρι να  δέσει η κρέμα και να αρχίσει  να κοχλάζει.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε το τυρί να λιώσει. Την αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο μέσα στην κατσαρόλα.

Σε ένα ταψί 30Χ25 εκ. τοποθετούμε ένα-ένα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί τα μισά. Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή.

Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους).

Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε.

Κόβουμε σε κομμάτια με προσοχή και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού).

Advertisements

2 thoughts on “Γαλακτομπούρεκο αλλιώς…

  1. Galaktompoureko is my very favorite Greek dessert! Though it is true that I am allergic to nuts and can’t try baklavah, I think galaktompoureko would still be my favoirte because I love custard! There is something about the soft sweetness combined with the crunchy philo dough that is irresistible! Thanks for all of the research you did. I learned a lot. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s